vineri, 9 noiembrie 2012

Creșterea salariilor și pensiilor


În 2008, salariul mediu era de 400 de euro și pensia medie de 200 de euro. Astăzi ambele au scăzut cu aproximativ 30%, departe de a se dubla sau tripla cum promiteau atunci contracandidații noștri de azi. Este o chestiune de demnitate, este una de economie, de încurajare a cercerii și, din păcate, în tot mai multe cazuri, nivelul pensiilor și salariilor din România este o chestiune de viață și de supraviețuire.
Avem prețuri occidentale și venituri mizerabile; ni se explică această situație prin lipsa de competitivitate a economiei românești. Dar cine este vinovat? Cei care ne-au condus și ne conduc si fiecare dintre noi pentru că nu am emigrat sau nu am murit… încă.
Clasa politică și-a asumat o funcție socială și s-a achitat de ea execrabil; de ce să-i pun covorul roșu unui președinte sau unui prim-ministru? Dar să nu insistăm, indignarea este și așa destul de mare.
Soluții sunt. Ele țin esențialmente de două determinări: aceea a producției, respectiv a distribuției veniturilor. Despre dezvoltarea economică am spus câte ceva mai sus; se mai pot spune multe, de exemplu, faptul că respectarea regulilor este o condiție esențială pentru a avea încredere și a învesti, sau că munca devine cu adevărat productivă doar atunci când asigură cointeresarea celui care o depune. Despre distribuirea veniturilor, vă invit să ne gândim doar la următoarea situație: după afirmații publice ale unor personalități avem cheltuieli pentru serviciile secrete mai multe decât pentru sănătate. Dacă acest lucru este adevărat, el este departe de o distribuție a veniturilor specifică statului de drept și democrației liberale.
Nu îmi fac iluzii și nu vreau să amăgesc pe nimeni, dar o creștere a salariului minim la 850 de RON este realistă și fezabilă și, la fel, o indexare a pensiilor, cel puțin așa cum este prevăzută de legea a cărei aplicare a tot fost amânată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu