vineri, 9 noiembrie 2012

Dreptate pentru toți


De peste douăzeci de ani, aproape în fiecare zi, aflăm despre un scandal în justiție; am ajuns să ne pierdem cu totul încrederea într-o putere fundamentală a statului.
Dacă un procuror întocmește un dosar sau un judecător pronunță o sentință, aceste acte nu sunt legitime pentru că ei au terminat facultatea de drept, ci pentru că, prin contractul social, le-am încredințat responsabilitatea de a decide în conflicte legate de patrimoniu și de demnitate în mod corect, echitabil; astfel încât simțul dreptății al fiecăruia dintre noi să nu fie lezat, iar societatea să nu-și piardă funcționalitatea.
Am așezat ca prim punct al programului meu nevoia de dreptate pentru că am nu doar conștiința multiplelor nemulțumiri individuale, ci și pe aceea a dezordinii sociale tot mai pronunțate produse prin greșita funcționare a justiției.
Și cum nu este suficient să-ți propui ceva, încerc să arăt și cum anume se poate realiza acest lucru. Cel mai important aspect este introducerea proceselor cu jurați tocmai ca expresie a contractului social, a asumării responsabilității de către comunitate pentru verdictul pronunțat. Dar m-am gândit și la alte măsuri care pot contribui la atingerea rezultatului dorit.
Este important ca să se introducă instituția judecătorului de instrucție pentru că altminteri procurorul este și acuzator și cel care conduce ancheta, adică este parte în proces și adună probe, teoretic și în favoarea celui pe care îl acuză.
La limită, dacă există un judecător de instrucție care instrumentează cazul, instituția procuraturii ar putea fi chiar desființată, statul rămânând să-și angajeze avocați pentru pledoariile în instanță.
În altă perspectivă, consider că angajații din justiție și, în general angajații statului trebuie plătiți mai bine, dar, în mod simetric, trebuie să crească sancțiunile pentru cazul în care aceștia comit abateri. Este inacceptabil faptul că un procuror sau un judecător poate intra în jocul politic, iar acest lucru ar trebui sancționat exemplar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu